Visa and Paris 2024 logo ©

Upoznajte Ivanu

Ivana Španović je naša najtrofejnija atletičarka koja ne samo da postavlja nove standarde u disciplini skoka u dalj, već konstantno ispisuje istoriju, inspirišući nove generacije sportista. Ivanina lista trofeja je poduža — ona je aktuelna svetska šampionka 2023. godine, osvajačica dve titule na Svetskom i tri na Evropskom prvenstvu u dvorani, kao i vlasnica zlatne medalje na dva Evropska prvenstva. Ne smemo zaboraviti ni to da je Ivana trofej Dijamantske lige osvojila čak 5 puta!

Međutim, posmatrajući Ivanin put, jasno je da nije reč samo o medaljama, već i o nasleđu. 2013. godine, Ivana je ispisala srpsku sportsku istoriju kao naša prva osvajačica medalje, bronzane, na Svetskom prvenstvu, a zatim je 2018. postala prva srpska atletičarka koja je trijumfovala na Svetskom prvenstvu u dvorani. Njen dvoranski skok od 7,24 metra sa Evropskog dvoranskog prvenstva 2017. godine rangira se kao treći najbolji svih vremena.

Olimpijske igre u Parizu 2024. biće Ivanin peti nastup na najvećoj svetskoj sportskoj pozornici. Svoju prvu, bronzanu, olimpijsku medalju osvojila je u Rio de Žaneiru 2016, a ove godine u Parizu Ivana hvata zalet za najvažnije poglavlje u karijeri: olimpijsko zlato.

Ivana Španović